Populära utbildningar för dig som vill arbeta med ekonomi

Det finns otroligt många möjligheter idag för den som vill förverkliga sina drömmar genom en utbildning. Vet du redan med dig att du vill jobba med ekonomi i framtiden är det såklart en utbildning inom det ämnesområde som du ska ta. Utbudet av ekonomiutbildningar kan emellertid kännas överväldigande – därför har vi samlat några av de mest populära för att hjälpa dig fatta ett mer välgrundat beslut.

 

Om du har ett sinne för siffror och affärer kan en utbildning inom ekonomi sitta som gjutet för dig. Men det är ett otroligt brett ämnesområde, så för att förbättra dina framtidsutsikter inom branschen är det fördelaktigt att identifiera vad du vill plugga och därmed också arbeta med i framtiden. 

 

Vi hoppas kunna hjälpa dig på traven med vår lista över ett axplock av de mest populära utbildningarna inom ekonomi – utbildningar som lämpar sig både för dig som vill läsa en ekonomi utbildning på distans och dig som vill läsa på plats.

Företagsekonomi

Den tveklöst mest populära utbildningen inom ämnesfältet ekonomi är företagsekonomi, som handlar om att lära sig hur ett företag utvecklas, drivs och styrs. Som företagsekonom lär du dig om olika verksamheters roll i samhället och hur näringslivet formar den värld vi lever i. 

 

Du kan läsa ett helt kandidatprogram i företagsekonomi, ta enstaka kurser inom ämnet eller läsa en tvåårig utbildning på en yrkeshögskola. Gemensamt för utbildningarna är att du får nya verktyg och synsätt om företagsekonomi som du därefter kan applicera i arbetslivet. 

 

Med andra ord en väldigt givande utbildning som uppskattas av många och som gör det relativt lätt att få ett välbetalt jobb. Några vanliga arbetsplatser för utbildade företagsekonomer är konsultfirmor, banker, revisionsbyråer och intresseorganisationer.

Digital marknadsförare

Om du är intresserad av digitalisering, sociala medier och kommersiella kommunikationsinitiativ rekommenderar vi en utbildning inom marknadsföring, reklam och PR. Med en examen inom ämnesområdet kan du kalla dig medieplanerare, digital marknadsförare eller digital marknadsstrateg, och förutom att implementera framgångsrika digitala kommunikationsiniativ är dina färdigheter inom ekonomi otroligt värdefulla.

 

Kompetenta digitala marknadsförare blir alltmer efterfrågade på arbetsmarknaden, vilket är föga förvånande i och med dess betydelse för varumärken. Med rätt kunskap inom allt som har med marknadsföring att göra kan du boosta varumärkens digitala närvaro, vilket främjar ökad försäljning för verksamheter. Således kan man säga att hela samhället är en potentiell arbetsmarknad för dig – vare sig du vill jobba nationellt eller internationellt. Det gäller bara att hitta din nisch och vad du kan tänka dig att ägna dig åt i framtiden.

Ekonomi- och redovisningskonsult

Om du vill ge ekonomisk rådgivning till såväl stora företag som nystartade entreprenörer kan ekonomi- och redovisningskonsult vara yrket för dig. Som en ekonomi- och redovisningskonsult står du för företagets löpande bokföring, ger ekonomisk rådgivning kontinuerligt, upprättar bokslut, årsredovisningshandlingar och inkomstdeklarationer, sköter revisionsarbetet samt löne- och ekonomiadministration – för att bara nämna några av dina uppgifter.

 

Med andra ord är det ett mycket omväxlande yrke som ger dig som utbildad ekonomi- och redovisningskonsult goda utsikter på arbetsmarknaden. Du kommer att ha ett övergripande affärsmässigt ansvar och kommer därför inte bara att få möjlighet att arbeta med människor, analys och siffror, men också en saftig lön.