Få ordning på ekonomin – 4 konkreta tips

Det finns knappast någon som inte påverkas av den rådande ekonomiska situationen i landet. Allt har blivit dyrare medan lönerna förblir desamma. Men det behöver inte vara så himla svårt att vara ekonomiskt smart. Vi hjälper dig att kicka igång din resa mot ett bättre ekonomiskt välbefinnande med fyra konkreta tips.

 

Det kan vara svårt att få pengarna att räcka och bli över i dessa osäkra tider. Men med rätt inställning och några justeringar i vardagen kan du återfå kontrollen över din ekonomi. Vi har samlat fyra konkreta tips som vi hoppas kan hjälpa dig på traven till en bättre finansiell hälsa – från att ta ut ett lån med betalningsanmärkning
för att samla dina smålån och krediter till att säga upp onödiga abonnemang.

  • Samla dyra smålån och krediter under ett större lån

Om du har flera lån och krediter som gräver djupa hål i plånboken kan ett samlingslån göra underverk för din privatekonomi. Det är inte bara påfrestande att behöva hålla koll på flera olika inbetalningar, det är också kostsamt för dig i och med den ränta du betalar för de olika krediterna. 

 

Därför är det värt att överväga ett så kallat samlingslån, som är ett slags lån utan säkerhet som kan användas för att samla alla lån och krediter på ett och samma ställe. Då gör du dina räkningar mer överskådliga och kan dessutom potentiellt sänka snitträntan. Innan du ansöker om ett samlingslån bör du ta tempen på din ekonomi med en kreditprövning. Du vill trots allt försäkra dig om att du kan beviljas ett samlingslån med låg effektiv ränta.

  • Skär ner på den onödiga konsumtionen

Det finns förvånansvärt många utgifter du kan skära ner på för att få ordning på ekonomin och mer pengar över i slutet på månaden. Förslagsvis kan du se över din vardagliga konsumtion. Lägger du onödigt mycket pengar på överflödiga grejer? 

 

Du behöver liksom inte fem par jeans i samma färg eller tio olika sneakers. På samma sätt är take-away-lunchen inte ett måste, liksom att du inte måste ta en AW-öl eller två med kollegorna varje fredag. Genom att skära ner på den onödiga konsumtionen kommer du att se stora förbättringar i din ekonomi. Då kan du dessutom lägga undan mer pengar för ditt sparkonto.

  • Gör en budget och utvärdera den kontinuerligt

En budget är väsentlig för en välfungerande privatekonomi och trygghet i vardagen. En budget är kortfattat en ekonomisk plan som ger dig en överblick över dina intäkter respektive utgifter. Således är en budget ett perfekt verktyg för dig som vill få bättre koll på dina pengar och inte minst spara pengar. 

 

När du har koll på vart dina pengar försvinner kan du också bättre förändra dina vanor till det bättre och således gagna plånboken långsiktigt. Glöm inte att utvärdera budgeten kontinuerligt – annars vet du inte hur väl budgeten lyckas.

  • Säg upp onödiga abonnemang

Det kan vara frestande att tacka ja till varenda erbjudande som dyker upp som reklam. Men plötsligt står man där med flera olika abonnemang som ruinerar en varje månad. Vårt sista konkreta tips för ett bättre ekonomiskt välbefinnande är därmed att säga upp alla onödiga abonnemang. Ångrar du dig är det dessutom lätt att återuppta abonnemang igen.